Sunday, January 9, 2011

Sambungan Trip To Miri- Brunei

Posted by ezey at 11:18 AM
hahahahah
lama gilo nak sambung episod seterusnya kan...
semalam seharian di Miri
arini kami semua sepakat
nak ke brunei darul salam
dah alang2 dekat
x sampai 30 min pun drive dari miri-border brunei


Pintu masuk ke Brunei

Perjalanan dari Miri - Bandar Seri Begawan (BSB)
lebih 2 jam setengah dengan kadar kelajuan makan angin...
Kami menaiki sebuah avanza uncle vincent
kos dia rm100/person

sementara nak sampai BSB
Sempat singgah breakfast dulu kat Kuala Belait border brunei-miri
Uncle nak suh makan pagi yang popular di situ.

ini la dia..pulut yang dibungkus dengan daun pisang\
rasa lebih kurang je ngan pulut lepa
besar - makan sebijik pun dah rasa kenyang

Disebalik daun pisang itu..gini la rupanya..

Dah kenyang...
jom la kita....

malas nk citer panjang..

tgk gambar je la sepanjang perjalanan nak sampai BSB....

jalan kat sana sangat best...x de lubang2..smooth je




baru sedar ...ni je gmbr kami snap sepanjang perjalanan..
huhuhhhuu...tp sepanjang jalan memang mendamaikan...

tempat pertama uncle vincent bawa adalah empire hotel
aku pun x tau apa motif dia.
adakah ini 1 tempat yang patut dilawati..

bak kata uncle..hotel ni taraf 6 bintang..
tapi didowngrade sbb xde sediakan arak..
view mabeles...




design bangunan dia menarik


Nak test bakat..dipersilakan


Nun dihujung sana ada pantai...

Dah puas bercanda...
menuju ke BSB.xde menyinggah memana dah



Gambar sultan merata-rata
sebab kebetulan time tu brunei menyambut keputeraan sultan depa


yeay dah sampai....


tamu kianggeh
macam pasar
ade segala macam..sebut je nak apa...semua ada
kecuali beg LV xde hokay



antara peniaga di tamu kianggeh
berhampiran dengan waterfront


sempat merasa makanan yang di jual di Tamu Kiangeh
Murah saja...
Nasi Lemak tu 3 bungkus = 1 Dolar Brunei
Mee goreng kecik tu 5 Bungkus = 1 Dolar Brunei

* makcik tu siap bagi lagi 2 bungkus nasi lemak...terima kasih macik..
tapi lupa belah mana kedai makcik..hampun...


belakang nun..Kompleks Yayasan Haji Sultan Haji hasanal Bolkiah
Buleh nk shopping2 dlm tu...tp lagi best kt KL kot..
window shopping je kt sini

Banguna kat BSB xde yang tinggi-tinggi..
sbb mcm dah jadi rules
bangunan kt sana tak boleh lebih tinggi dari kubah masjid negara brunei

sempat ke Muzium Alat Kebesaran diRaja
Kamera x dibenarkan
jadi..
xde la gambarnye...


dah abis gaya kt BSB
kami ke Jerudong Park..
tapi sebab dia tutup lagi masa kami sampai
jadinyo
menggedik bergambor sekitarnya je lah...



sebelah kanan nun istana nurul izzah

last skali..
on da way nak balik Miri
kami singgah kt seria ( kawasan tepi pantai)
tempat minyak..
melawat "1 billionth Barel Monument"

Bagi peluang jadi model..senyum la sikit lagi


belakang tu "donkey"..sedut minyak dari daratan






maksud tersirat mercu tanda belakang kami nun...


hari pun dah lewat ..mari la kita pulang



Welcome home...









2 comments:

SYANI said...

Salam.. Best ke Brunei?? Negara ni memang jarang exposed pasal tourism kan?

ezey said...

slm syani..ssya suka brunei sbb suasana kt rasa cam tenang sgt..rakyat dorang x ramai...
betul2...dorg mcm x exposed sy tourism dorg..ke kita yang x amik tau sgt..heheh...
kalau ade rezeki nk g lagi skali kesana..aritu x sempat overnight pun..rushing..

Post a Comment

 

It's My Life Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review