Wednesday, July 29, 2009

Melangsaikan Hutang...

Posted by ezey at 3:30 PM 1 comments
Xde Menda nak buat ni..kat luar hujan lebat sangat-sangat..tapi aku suka sebab.....ye sebab persekitaran yang tgh hari tadi panas yang amats..sekarang suka nyaman...

Student x datang lak...yang ade..user biasa je..jadi..aku ada masa nak langsaikan hutang ima kuala kurau nie..hehehhe..

Nama-Nama Timangan Anda
Kak Long, Long, Sulong, Che Long, Mc Roh, Iza, ezey, Riza (banyak kan...tapi dengan nama2 tu aku tahu apa kaitan pemanggil tu ngan aku )

Anda Seorang Yang
Simple, Nampak cam pendiam kalau x kenal..bila dah kenal haku..sila jangan serik nak ayan aku bersembang okay....

Insan Teristimewa
Family

Describe Apa Yang Membuatkan Dia Terlalu Istimewa Di Mata Anda
ye la..sebab dorg la paling istimewa..banyak sgt keistimewaan..xde sapa leh amik tempat dorang....

Lagu Kesukaan Anda
Semua lagu aku suka..jangan bagi dangdut dah la...

Makanan Kesukaan Anda
Tom Yam, Mee Kari (tapi buatan my mom saje)pernah cuba makan orang lain nye..tapi x leh lawan..

Warna Kegemaran Anda
Earth Kaler ( tapi yang paling wa suka adalah cekelat)

Sikap Yang Membuatkan Anda Stress
Seorang yang rasa diri dia bagus...please la..ingat ko bagus sgt ke....


Tiga Benda Yang Mesti Ada Dalam Beg Anda
1. Duit (purse adalah x penting bagiku) hehehhe
2. Handphone yang ade bateri full n boleh wat kol out
3. Dokumen penting - ic,lesen ( eh dahterlebih )..halal je la ek..1 je lebih....

Kali Terakhir Anda Menangis dan Kenapa
Ntah..dah lupa..lama sangat x nangis

Tag 7 rakan anda

1. Zura
2. Along Si Anak Minang
3. Kak Linda Sungai Pelek
4. Azrin Sg Pelek ( saje bagi ko azrin-kang ko xde keje lak tgk kak linda je jwb tag)
5. Ija Kenu
6. Ct Tim Kuaa Nerang
7. Kamu semua la.....



Sunday, July 26, 2009

i was tagged....

Posted by ezey at 11:42 PM 0 comments

Rules:

1. Link the person who tagged you.
2. Copy the image above, the rules and the questionnaire in this post.
3. Post this in one or all of your blogs.
4. Answer the four questions following these Rules.
5. Recruit at least seven (7) friends on your Blog Roll by sharing this with them.
6. Come back to BLoGGiSTa iNFo CoRNeR (PLEASE DO NOT CHANGE THIS LINK) at http://bloggistame.blogspot.com and leave the URL of your Post in order for you/your Blog to be added to the Master List.
7. Have Fun!



Questions & Your Answers:
1. The person who tagged you:
Along Wanie Si Anak Minang anak acik ina....

2. His/her site's title and url:
http://anakminang.blogspot.com/

3. Date when you were tagged:
26th of july 2009

4. Persons you tagged:

i-Ms Ima Kuala Kurau

ii-Puan Zel Chaiyok

iii-Azrin Sg Pelek

iv-CT Tim Kuala Nerang

v-Raihan-aku tagged gak ko walaupun bizi ngan BIzzkizz

vi-Zura-Merry Go Round

vii-Dia Langkap


Sila kopipes dalam blog masing-masing seperti arahan di atas...Sekian terima kasih...

Thursday, July 23, 2009

Taraaaa....

Posted by ezey at 12:08 AM 2 comments
Have no ideas what to do tonight..rancangan TV pun x menarik..so aku saje je godek-godek BLOG..nak update pasal my trip ke Ho Chi Minh City Last 2 weeks...tapi internet slow yang amats bak kata MR very the hazab ....nak upload piccas took 3-5 minutes 4 each piccas..malas nak tunggu..next time i'll upload the piccas sekali ngan cerita-ceriti sepanjang kat sana...last2 aku hanya tukar layout je..MOTIf???

xde motif pape but i do like the quote

"LiFe iS A HiGhWaY, StOp N eNJoY yOUR LiFe"

**yang penting i tetap x leh lari dari my fav kaler...which is cekelat....walaupun orang lain x suka..dull kononnya...BUT I LiKE IT VERY MUCH

Wednesday, July 22, 2009

Apa Ku Buat Sepanjang Pagi Rabu Yang Indah....

Posted by ezey at 2:56 PM 0 comments
Sebenarnya ari ni aku ala-ala makan gaji buta dari pagi sampai kul 2pm...bukan saja-saja nak makan gaji buta...

Bangun pagi tadi penuh semangat nak pi keje..dalam hati dah ade nawaitu nak siapkan report bulan jun yang x siap-siap walaupun bulan 7 dah nak abis, nak antar report eservis yang dah berkurun selesai...dalam pada dok pikir-pikir nak buat semua urusan tu..aku nak tengok dulu gerhana matahari yang paling panjang iaitu 5 minit...bila lagi nak tengok kan...bukan ada hari-hari...


tapi


tapi....


Bila sampai PID, buka pintu kete aku dah dengar ngauman generator TM...maka dengan yakinnya aku tau..mesti xde letrik..xpe xpe..mungkin sekejap je tu...tapi aku tetap buka PID..takkan nak balik umah...umahku buka 2-3 mint naik kete dah sampai..drive 1 jam suku baru sampai dengan kadar kelajuan 90kmj..kalau kurang dari 90 pikir la sendiri ye....

dah kul 8.30

siap sedia nak tunggu gerhana matahari la...tapi bukan rezeki haku sebab..hujan mula merenyai-renyai...so apa lagi nak buat...

kemas-kemas PID sikit..buat kira-kira untung rugi( bukan dut PID...tp duit aku)...dah xde nak buat apa...kul 12 aku mula zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....nasib baik cuaca nyaman...dalam hati kalau pas lunch xde letrik gak..aku akan tutup PID...baik kan ai..sanggup tunggu dari kul 8 sampai kul 2.30pm baru nak balik...

tiba-tiba...kul 2 pm tepat..kipas atas kepala mula berpusing...sah la aku x jadi balik awal...tapi nawaitu asal nk buat semua report-report dah terbantut..student pun pandai je ..ade letrik..2 minit dah tercongok depan pintu pid...semangat betul nak belajar..harap-harap semngat tu sampai abis la..kang baru abis words..mula la x nak datang...

Esok la aku sambung nawaitu arini...

Friday, July 17, 2009

Cuti Lagi....

Posted by ezey at 6:25 PM 1 comments
semalam adalah ari kamis..sekali lagi diumumkan bahawa aku lagi sekali cuti....huhh...kali ni buka cuti-cuti mesia lagi..tapi cuti untuk menghadiri majlis konvokesyen..mohamad hafizal zainuddin merangkap anak ke-4 dalam family...venue ..Dewan Tuanku Sultan Mizan, universiti Malaysia terengganu...

gambar non qualitas..amik ngan handphone cabuk haku...

Bila masuk dewan..rasa cam nak nangis je..alangkah bestnya zaman dulu-dulu waktu2 belajar..x yah nak pikir keje...hari-hari keje..macam-macam masalah...kalau malas nak gi keje kena gigihkan diri gak datang ke..tapi masa study kalau malas pi kelas boleh sambung tido..hantar utusan je untuk sign attendance..amat la heaven....hahhaaa


Orang Yang dirai....

kalau nak ku compare ngan majlis konvo haku dolu..aku rasa..akunye lagi best..walaupun result aku adalah x cemerlang...yang pasti dewan ni Tuanku Mizan tak sebesar Dewan Muadzam Shah

Tapak gerai konvo depa pun x sebest UUM walaupun koordinat UUM adalah di hujung utara negeri kedah sebelum sampai bukit kayu hitam( sanggup dari uum g bukit kayu hitam semata-mata nak makan tomyam kak midah..huhuhuh) tempat pengumpulan semua jin-jin...

**(mesti semuanya aku yang lebih..hihihi..)


Tapak pesta konvo UMT..


Pentas Utama...Macam pesta konvo kat tempat lain la..
Malam-malam ade ala-ala konsert...

Majlis penganugerahan tamat kul 11.45 pagi...last session..dorang di bagi masa 1 jam untuk mengabadikan kenangan dalam dewan Tuanku Mizan..aku yang xde kaitan ni keluar dewan la..xdemaknanya nk tunggu la...keluar dewan amik2 gambar sat..sesi klik-klik bersama family...pi round-round tapak konvo yang kecik(xsempat pun keluar peluh jantan) sekejap (sempat gak capai barang-barang seketul dua)...pastu makan-makan..terus g Kuala Terengganu tempat aida lak...the youngest sister...




Wif our Parent...

Aku malas nak enterperem sebab bukan majlis haku..jadi tukang amik gambar sudah...sekian laporan dari terengganu untuk berita hari ini.....

Monday, July 13, 2009

Esok Adalah Cuti...

Posted by ezey at 1:05 PM 2 comments
aku antara manusia yang happy bila dapat berita ni...mula-mula macam x caya bila Da Kuala Krai cakap esok cuti..mungkin orang keje kuala krai je cuti...tapi dengan adenya teklogi IT..berdesup aku mengecheck kebenaran citer tu....huhuhu....jom2 aku share berita ni...kopipes dari forum cari.com.my...

KOTA BAHARU 13 Julai - Kelantan mengisytiharkan esok sebagai cuti umum bagi semua penjawat awam yang bekerja di negeri itu.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata,langkah itu diambil selepas mengambil kira kepentingan umum,memandangkan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manik Uraiakan berlangsung esok.
Beliau berkata, pihaknya melihat bahawa hari mengundi yangditetapkan esok boleh menimbulkan banyak kesulitan kepada pengundikerana ia diadakan pada hari bekerja.

“Saya isytihar esok 14 Julai (Selasa) sebagai cuti umum bagiseluruh negeri Kelantan, diambil atas sebab ’Cuti Peristiwa’. Dalamsemangat pro demokrasi, kami mesti mengutamakan kepentingan rakyat danmendahulukan pencapaian,” katanya.

- BERNAMA

Saturday, July 11, 2009

i'm back....

Posted by ezey at 8:56 PM 2 comments
finally..aku landed safely kt Sultan Ismail Airport kota bharu...setelah bercuti 5 hari...tommorrow kena start engine gi keje balik...malasnya..sebab dah senang hati rehat panjang........

Monday, July 6, 2009

Penyakit Tahunan Kini kembali

Posted by ezey at 11:20 AM 0 comments
poyo je tajuk..muahahaha...sebenarnya aku selalu sakit telinga..bukan salah sesapa..tapiadalah salah aku gak...sebab suka korek telinga..sampai kena marah ngan doktor sebab dalam telinga xde pape..hatta sekelumit tahi telinga..telinga jadi kering..dan ni menyebabkan kilit telinga haku yang nipis ni menggelupas kat dalam...

bukan aku sesaja nak korek..tapi..tapi..sangat gatal..kalau xgatal xde maknanya aku nak korek hari-hari..membazir cotton bud aku je walaupun murahkan...aku suka buat keje 2 in 1..sambil buang najis2 kat dalam telinga sambil-sambil tu aku dengan sukahatinya..garu-garu ruangan telinga dalam dengan cotton buds..syiok...xcaya ke..cuba terai...mesti korang pun setuju ngan aku...doktor mengesahkan aku ade penyakit resdung(hahah adalah sangat poyo ayat ini seperti kena penyakit kronik)..sesapa ade ubat mujarab..sila cakap ngan aku okay..x tahan asyik gatal telinga je...asal mkn udang or ketamm..dia mula la merenyam....

semalam dan arini aku menderita sakit telinga...huwaaaaa...ni rasa macam badan nak demam lak..mebi sebab effect sakit telinga.ngan badan-badan aku jadi lema....x gi klinik pun,,just suh adik aku gi amik ubat kt klinik perdana(kalau nk jumpa doc..adalah sangat lama kena tunggu)....rekod aku semua dah ade..so senang la..xyah jumpa2 doktor..terus kita amik ubat je...

Thursday, July 2, 2009

Semalam Yang Dingin

Posted by ezey at 3:11 PM 2 comments
Dalam pada orang dok sibuk-sibuk musim elnino..kt sini tiap-tiap petang hujan..bukan sikit-sikitnye hujan..lebat x hengat..aku drive pun nampak x nampak je jalan masa balik keje semalam...mula la terkenang-kenang kisah aku terperangkap banjir...aku pernah x dapat balik dari opis sebab banjir..terpaksa tido kat masjid...memang pengalaman...

Kisah aku terperangkap dalam banjir disember tahun 2007. dah musim tengkujuh..harus la hari-hari hujan..masa kul 3.00 petang PM aku dah cakap macam air nak naik je...aku boleh lagi rileks-rileks dok kat PID..xde rasa susah hati ke..kelam kabut nak balik ke..x terpikir pun air naik x ingat sampai kete x leh lalu...dekat-dkat kul 4pm..PM aku suh aku balik sebab air makin naik...aku baru nak gelabah biawak kemas2 barang nak balik..

half way okay lagi...halangan pertama berjaya...selamat.....lagi 2km ke depan...dah nampak kereta bersusun..tanya orang kat situ dorang cakap jalan dah tutup..dalam hati aku..dah korang tahu jalan tutup ..buat apa nak tunggu lagi..blah la..aku amik keputusan nak lalu jalan alternatif lain...jeli-dabong-kuala krai-machang....walaupun jauh..aku nekad nak balik...jalan x yah citer la memang sunyi giler..aku rasa kete aku je lalu jalan tu...

aku selamat sampai ke kuala krai..masa tu dah kul 7...jalan jammed gilos...kalah nak balik raya aku rasa..xper2..sabar..janji boleh balik..dari Kuala Krai ke umah aku dah x jauh mana..x sampai stgh jam pun sampai la aku kt umah..tapi2..sekali lagi ade jalan ditutup untuk kenderaan comel macam kete aku...hanya kenderaan berat je yang boleh lalu...dan dengan rasminya aku terpaksa tido kat masjid buat sekian kalinya..waaaaaaaaaaaa....tapi x tdo pun..orang ramai stuck kt situ..yang paling kesian baby la..sejuk..

memang pengalaman sungguh...dapat gak aku merasa jadi salah seorang mangsa stuck kt banjir..biasa tgk dalam TV je orang minum air cicah biskut...ni aku sendiri ada kt tempat kejadian...

esoknya pagi-pagi lagi dah breakfast ngan da (pengurus PID K.Krai) yang juga mengalami nasib sama macam aku..tapi mmg lapar giler..ngan hujan..last makan breakfast je..lunch aku x makan konon nak makan kt umah jer...alih-alih kena tido masjid...biskut kering tu x dapat menampung tahap lapar aku...then kol adik aku suh amik aku..aku tinggal kete kt Pejabat Pos Kuala Krai..naik bot penyelamat....


sempat lagi amik gambar walaupun hujan lebat.ada gaya macam x leh nak gi keje dah esok..






Air dah melimpah atas jalan....

Kalau tengok kadar hujan petang semalam..aku ingat memang aku dapat cuti darurat dah...huhuhuh..tapi arini..aku lalu..dah x de air-air tepi jalan tu...makanya...datang la juga aku ke PID arini de ngan jayanya....dan yang paling aku suka..arini adalah ari last training eservis...


Wednesday, July 1, 2009

Boleh Ke???

Posted by ezey at 11:45 AM 2 comments
Menarik ke PID ni dari pandangan mata orang luar????aku amats(amat tu harus di'plural'kan sbb wa manyak hairan) hairan..mungkin depa nampak cam seronok je dok dalam PID nie..boleh guna internet 24jam ikut suka hati mak pak ko...padahal dorang x tahu kisah di sebalik keindahan PID nie...bukan datang PID buka PID pastu tutup PID je...macam-macam kena buat...

sebab apa aku kata orang luar nampak PID ni menarik..sebabnya minggu ni dah 2 orang tanya aku nak praktikal kat PID...kalau ikut aku boleh je kan...kurang sikit beban keje aku..tapi kena la ikut prosedur dan kebenaran dari kementerian..dah PID bawah gomen...jawapan aku adalah..tunggu saya tanya kementerian dulu boleh ke x....

lagi ayat depa : tolong la kak..saya nk praktikal kat sini..dekat ngan rumah...
dalam hati aku :banyak cantik ...nak senang je ek korang..kalau boleh praktikal kat dalam rumah lagi korang suka kan...



meja pengurus..kad raya belakang tu saja aku x buang sebab saje nak tunggu sampai raya tahun ni lak..kakaka...baru la glamer dapat kad raya banyak...very the tradisionalkan.....yang penting air tu harus dekat ngan haku sbb kan i ni ber'HL'


 

It's My Life Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review