Thursday, July 2, 2009

Semalam Yang Dingin

Posted by ezey at 3:11 PM
Dalam pada orang dok sibuk-sibuk musim elnino..kt sini tiap-tiap petang hujan..bukan sikit-sikitnye hujan..lebat x hengat..aku drive pun nampak x nampak je jalan masa balik keje semalam...mula la terkenang-kenang kisah aku terperangkap banjir...aku pernah x dapat balik dari opis sebab banjir..terpaksa tido kat masjid...memang pengalaman...

Kisah aku terperangkap dalam banjir disember tahun 2007. dah musim tengkujuh..harus la hari-hari hujan..masa kul 3.00 petang PM aku dah cakap macam air nak naik je...aku boleh lagi rileks-rileks dok kat PID..xde rasa susah hati ke..kelam kabut nak balik ke..x terpikir pun air naik x ingat sampai kete x leh lalu...dekat-dkat kul 4pm..PM aku suh aku balik sebab air makin naik...aku baru nak gelabah biawak kemas2 barang nak balik..

half way okay lagi...halangan pertama berjaya...selamat.....lagi 2km ke depan...dah nampak kereta bersusun..tanya orang kat situ dorang cakap jalan dah tutup..dalam hati aku..dah korang tahu jalan tutup ..buat apa nak tunggu lagi..blah la..aku amik keputusan nak lalu jalan alternatif lain...jeli-dabong-kuala krai-machang....walaupun jauh..aku nekad nak balik...jalan x yah citer la memang sunyi giler..aku rasa kete aku je lalu jalan tu...

aku selamat sampai ke kuala krai..masa tu dah kul 7...jalan jammed gilos...kalah nak balik raya aku rasa..xper2..sabar..janji boleh balik..dari Kuala Krai ke umah aku dah x jauh mana..x sampai stgh jam pun sampai la aku kt umah..tapi2..sekali lagi ade jalan ditutup untuk kenderaan comel macam kete aku...hanya kenderaan berat je yang boleh lalu...dan dengan rasminya aku terpaksa tido kat masjid buat sekian kalinya..waaaaaaaaaaaa....tapi x tdo pun..orang ramai stuck kt situ..yang paling kesian baby la..sejuk..

memang pengalaman sungguh...dapat gak aku merasa jadi salah seorang mangsa stuck kt banjir..biasa tgk dalam TV je orang minum air cicah biskut...ni aku sendiri ada kt tempat kejadian...

esoknya pagi-pagi lagi dah breakfast ngan da (pengurus PID K.Krai) yang juga mengalami nasib sama macam aku..tapi mmg lapar giler..ngan hujan..last makan breakfast je..lunch aku x makan konon nak makan kt umah jer...alih-alih kena tido masjid...biskut kering tu x dapat menampung tahap lapar aku...then kol adik aku suh amik aku..aku tinggal kete kt Pejabat Pos Kuala Krai..naik bot penyelamat....


sempat lagi amik gambar walaupun hujan lebat.ada gaya macam x leh nak gi keje dah esok..






Air dah melimpah atas jalan....

Kalau tengok kadar hujan petang semalam..aku ingat memang aku dapat cuti darurat dah...huhuhuh..tapi arini..aku lalu..dah x de air-air tepi jalan tu...makanya...datang la juga aku ke PID arini de ngan jayanya....dan yang paling aku suka..arini adalah ari last training eservis...


2 comments:

MAKCIK REHAN said...

Ahahahahaha... Azul mesti suka! boleh buat pohon masaelah ni. hehehehe

ezey said...

aku kan glamer masa kt melaka..
sikit2 pasal banjir..tapi yang pasti aku dengan selamba badaknya goreng jalan citer masa tu...

kalau diana lak..pasal babi...

Post a Comment

 

It's My Life Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review