Wednesday, April 29, 2009

My Brute

Posted by ezey at 2:43 PM 0 comments
first time haku dengar my brute..very the out dated kan i...Ni semua angkara suki..dia ajar aku suh main game ni..tp best gak.....jom fight..ada berani????hahahahahaha

klik link kt bawah neh..

http://ezeycun.mybrute.com

Siapakah Kita Ini....

Posted by ezey at 12:05 PM 0 comments
haku kopipes dari email yang orang antar....sharing is caring..betui x kawan-kawanku...????

siapakah kita?? siapa... yaa..??

Siapakah orang yang sombong? Orang yang sombong adalah orang yang di beri penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa yang ada di bumi dan langit pada TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya? Orang yang telah mati hatinya adalah orang yang diberi petunjuk melalui ayat-ayat Qur'an, Hadith dan cerita2 kebaikan namun merasa tidak ada apa2 kesan di dalam jiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dungu otaknya? Orang yang dunggu otaknya adalah orang yang tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyiksanya dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.

Siapakah orang yang kuat
? Orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya ketika ia di dalam kemarahan dan bukan yang suka/kuat bergaduh. Siapakah orang yang lemah? Orang yang lemah adalah orang yang melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu..rasa biasa je.redha je..sbb tak kisah pun...

Siapakah orang yang bakhil? Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yang berat lidahnya untuk membaca selawat keatas junjungan Rasulullah s. a. w.

Siapakah orang yang buta? Orang yang buta adalah orang yang tidak mahu membaca dan meneliti akan kebesaran Al Qur'an dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Siapakah orang yang tuli? Orang yang tuli adalah orang yang di beri nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.

Siapakah orang yang sibuk
? Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a. s.

Siapakah orang yang manis senyumanya? Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang di timpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang menangis airmata mutiara? Orang yang menangis airmata mutiara adalah orang-orang yang sedang bersendiri lalu mengingat akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya lalu mengalir airmatanya.

Siapakah orang yang kaya? Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin? Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa mengumpulkan harta.

Siapakah orang yang pandai? Orang yang pandai adalah orang yang bersiap siap untuk hari kematiannya kerana dunia ini berusia
pendek sedang akhirat kekal abadi

Siapakah orang yang bodoh? Orang yang bodoh adalah orang yang beriya-iya berusaha sekuat tenaga untuk dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Siapakah orang yang maju dalam hidupnya? Orang yang maju dalam hidupnya adalah orang-orang yang senantiasa mempertingkat ilmu agamanya.

Siapakah orang-orang yang mundur hidupnya? Orang yang mundur dalam hidupnya adalah orang yang tidak memperdulikan akan halal dan haramnya akan sesuatu perkara itu.

Siapakah orang yang gila itu? Orang yang gila itu adalah orang yang tidak solat kerana hanya dua syarat saja yang memperbolehkan akan seorang itu meninggalkan sembahyang, pertama sekiranya ia haid dan kedua ketika ia tidak siuman akalnya.

Siapakah orang yang rugi? Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikkan.

Siapakah orang yang selalu ditipu? Orang yang selalu di tipu adalah orang muda yang menyangka bahawa kematian itu berlaku hanya pada orang tua. “rileks la.nanti tobat la.tak puas enjoy ni.bukan senang nak hidup macam ni”..

Siapakah orang yang paling cantik? Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya..

Siapakah orang yang mempunyai akal? Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka.



Monday, April 27, 2009

NuffNang...

Posted by ezey at 10:34 AM 0 comments
Semalam aku register kt nuffnang...nk duwet gak le...asyik-asyik tengok orang lain je yang buat duit...heheheh...mcm mana nk bagi dapat duit manyak macam orang lain...skang ni baru terhegeh-hegeh nak study..sesape boleh tolong....ajarkan tak????....hihiihii

Sunday, April 26, 2009

i'm alone...

Posted by ezey at 2:09 PM 0 comments
Start arini..aku officially keje sorang kat PID..asssitant haku dah resigned..dia dah dapat keje baru yang tetap..jadi jangan sesapa ajak haku bercuti dalam masa terdekat ni hoccay.....

Monday, April 20, 2009

Posted by ezey at 10:08 AM 0 comments
Day 4 ( Last Day )

Today kami akan balik semula ke KL..flight kul 325pm...pagi tu sempat lagi ke pasar baru..kali ni kami semua jalan kaki je ke pasar baru..dalam 10-15 min je jalan kaki dari hote ke pasar baru...masa nk lintas jalan..tetiba ade satu motor tu laju sangat...n u know what..dia terlanggar mak aku...jatuh gak la mak aku..nasib baik x de pape..budak yang langgar tu dah cuak n minta maaf kat mak aku sebab memang salah dia..langgar orang kt zebra crossing..malas nk panjang-panjang citer maka aku biarkan je..sbb ada polis datang..sian gak ngan buadak tu...xpe la..tp semangat nak ke pasar baru tu tinggi lagi..hahahahah...benda utama yang dorang nak beli adalah kain lace..mak aku la beria sangat nak beli kain lace....dari semalam lagi dok suh aku beli..pastu siap pesan kt kezen aku suh tolong belikan...gigih dia nk tengok aku kawin..hahahahah..Kak Ja, Kak Mah, Teh pun tumpang sekaki la semangat tu...depa pun beli skali...theme color yang sama..korang tunggu je la sampai timenye..;p....dah kul 1030am balik hotel siap2 nak check out nk ke epot...kul 1230pm supir datang untuk antar weolls ke epot...in between sempat lagi singgah kartika sari beli brownies...

saat paling mendebarkan masa nk check in kat epot...masing-masing dah overload..masa shopping x ingat..last-last kena gak bayor excess baggage 14kg bersamaan RM 280..hampeh...ni la cara AA buat duit...kul 630pm sampai LCCT KL..malam kul 1030pm family haku balik terus ke kelantan..aku tinggal KL dulu sbb esok pagi ade exam kat UIA..tido umah kak mah kt gombak...wish me luck exam...aku ni asyik exam je..xpernah lulus... hmmmmmm....zzzzzzzzzzz


Bye-bye Bandung...



TRip To Bandung

Posted by ezey at 9:29 AM 0 comments
Day 3

Ari ni plan ke pasar baru lagi skali sebab ari tu x puas belanja kat sini..pas breakfast..ada lg 45 minit nk tunggu supir datang..me ngan kak mah jalan2 sekitar hotel tu...budak2 selamber je tido tepi-tepi jalan...kete lalu lalang pun x sedar...kesian sangat..last-last aku n kak mah decide untuk jalan kaki je ke pasar baru..the rest tunggu supir datang pick up kat hotel...sementara tunggu pasar baru buka tengok gak barang-barang yang jual kakt kaki lima..benda sama je kt dalam pasar bar..tp harga mmg beza...kat luat dr murah..pasar baru lum buka ..duit dah ribu-ribu abis..hahhaha...

seharian kat pasar baru..macam-macam beli...batik, kerepek pisang(sedap sangat)...kain pasang, busana muslimah..harga very cheap compared ngan kt KL...berganda-ganda bezanya...today we had lunch kt Dapur Sangkurian..view cantik..mak aku berangan nk buat gazebo ala-ala kt dapur sangkuriang..jenuh la ngambik gambar konon nk buat contoh..senang nk tunjuk kat tukang umah nanti...ikan gureme x pernah missed setiap kali meals..dah mcm jadi kewajipan..petang continue shopping kat FO jalan Chihamples...betul ke x aku eja nama tempat tu..lantak la..belasah je..bukan ade mrkah pun...sebelum balik otel drop by jap kat spa evergren..kasi urut-urut sikit kaki..sian dia kerja keras 3 hari...losyen putih pun dah jadi hitam..heheheheh...sape tu???.balik2 je hotel cam biasa la..sesi review kewangan..ada yang dah abis rupiah...aku jadi money changer yang x bertauliah sbb ade lagi rupiah..so boleh la tukar sket2..boleh la buat bekal esok pagi sebelum balik....

Jom Makan.....yummy...

Sunday, April 19, 2009

TRip To Bandung

Posted by ezey at 4:59 PM 2 comments
Day 2

Kat sana masa awal sejam dari malaysia..kul 430 dah subuh...yang kelakar..ada gak la siap sembahyang subuh kul 330 pagi..lupa punya pasal....ingat dah kul 4...jam still ikut waktu malaysia..apa lagi pagi tu masing-masing siap awal..janji ngan supir amik kul 830...kul 7 dah turun breakfast..jenuh nk menunggu supir datang...apa lagi posing-posing dulu la kat laman otel...kul 830am ke Tangkuban Parahu...udara nyaman bangat...sampai puncak kul 930..tengok kawah gunuh berapi jap..pastu kul 10.30 weolls dah gerak turun ke bandar bandung balik..x tahan la..ramai sangat paparazi kat sana yang ngekor..nk jual barang masing- masing...amat merimaskan hocay..nak tengok permandangan kat sana pun x senang..dengan bau belerang yang menusuk hidung..kalau aku je ke bandung..memang sah2 aku x kan pegi tangkuban trip kali ni..tapi sebab yang lain-lain baru 1st time samapi..pergi la gak ke sana..bila orang tanya leh la ckp...hahahhahah..

Gambar sekitar Patradisa Guest House

Ingat on the wat turun dari tangkuban parahu nak singgah makan kat Kg Daun..orang cakap view dia cantik...tp dah awal sangat turun..makanan belum tersedia..terus ke rumah mode...one of Factory Outlet...kt sini little bit mahal la compared to others FO...but the interior marbelles..cantik depa design...lunct at Pak Chi Met...sedap garume bakar...kalau tempat kita garume dikenali as talapia hitam...pas makan antar my parent to hotell...orang tua x larat nk ikut tenaga orang muda...kami yang muda belia..terus jelajah FO-FO lain sampai lebam...start dari grande, jetset, donatello n semua la factory outlet sepanjang jalan tu..aku pun dah lupa..malam zzzzzzzzzzzzz...b4 tat..kira duwet dulu..kang besok boleh shop till drop..

klik-klik di tangkuban parahu

senyum je dapat shopping


Apa dalam paperbag tu????... i'll uplod...

TRip To Bandung

Posted by ezey at 4:02 PM 6 comments
Ni kali ke-2 aku ke bandung..1st time pergi sana with cik elly..my roomates n my classmates while in matrix kt ulu sintok..as known as US...Since selalu dok cerita ceriti how best was bandung for the first timer cam haku gi travel..my moms n my cousins teruja ngan nk gi bandung gakk...nasib baik ade Air Asia..Now Everyone Can Fly...Book tiket august last year lagi..lama kan nk tunggu sampai april..but masing2 sabar je...8 bulan tu..kalau org pregnent..dah nk dapat baby pun...punya la sabar kitorang tunggu tarikh tu sbb nk juga tiket murah...at last we manage fly on 14th april 2009 ...ahli rombongan 7 orang..kak ja,kak mah,kak mai, teh, aku, mak aku n the one n only peserta laki is my abah..nasib la kan....


Day 1

Tiket weolls kul 940am...dengan semangat n gigihnya..kul 6 masing-masing dah mula nak bersiap..kitorang plan gerak dari umah kezen kt usj kul 7...but then tunggu 2 of my kezen from gombak x sampai2..Kol her n she ask us to meet her at LCCT...pas check - in bagai...terus gi bfast kot2 lapar coz it's take 2 hour to touch down bandung airport...biasa la AA..jarang dapat menepati masa..sepatutnya terbang kul 950..dah jadi kul 1030 baru berlepas..samapai2 sana supir dah tunggu kitorg n bawak gi hotel untuk check in..we stayed kt patradisa guest house..ok la for those yang macam kitorg..shopping sampai lebam..balik bilik untuk mandi ngan tido jer..so buat apa nk duduk kt hotel berbintang2...baik abiskan duit membeli n beli..puas hati...

pas dah check in semua...terus gi makan kt restoren sunda "Karamba Restoren"...sedap masakan dia..tenaga dah full balik..terus ke pasar baru...apalagi masing-masing dah x ingat duinia shopping..aku just beli blouse je untuk pakai esok hari.sbb seprti biasa gi memana aku x bawa baju..beratkan beg je kan..baik beli kat sana je...hehehehhe...shopping sampai tutup pasar baru...tapi masing-masaing x puas lagi sbb banya lagi benda x shop....balik hotel..siap2 untuk makan malam...malam we dicided to have dinner at De' Cost Seafood Rest..marbeles....sesuai ngan trademark resto tu " Mutu 5 Bintang Harga Kaki Lima..services cepat...makanan sdap...balik otel..kira duwet sat pastu terus zzzzzzzzzz

gambar nanti ku uplod...

i'm back...

Posted by ezey at 1:08 PM 0 comments
i'm back..banyak menda nak citer..tp x sempat lagi...dah cuti panjang, banyak kerja pending nk kena review balik...huhu...penat pun ye...bestnya kalau dapat tido ka umah satu hari lagi...

Monday, April 13, 2009

away....

Posted by ezey at 9:12 AM 0 comments
i'll be away start on 14th to 18th...

Saturday, April 11, 2009

Di Mana PID???

Posted by ezey at 4:33 PM 0 comments
Kementerian kitorg dah digabungkan dengan 2 kementerian lain, dari kementerian tenaga,air dan komunikasi ke kementerian penerangan, komunikasi,kesenian dan kebudayaan..hamek ko bukan main panjang la nama kementerian baru KPKKK..Tapi kenapa kat website KTAK tulis Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan air..Walau kat mana pun PID diletakkan,harap fungsi PID dapat diteruskan di bawah kepimpinan baru..kalau nak serap kami tetap lagi baik..kecil tapak tangan nyiru kami tadahkan..hehe,..betul ke peribahasa aku guna ni..

Thursday, April 9, 2009

Kesan Kegawatan Ekonomi

Posted by ezey at 12:00 AM 0 comments
Sekarang semua sibuk orang zaman ekonomi gawat...apa kesan kat korang..buat masa ni aku x rasa kesan sangat sebab bila aku tengok balik kat aku..sama je dengan sebelum dengan situasi sebelum gawat..

1. Aku masih lagi suka buang duit gi melancong..kalu x pergi pun x pe sebenarnya..tp tu la...manusia x pernah puas
2. Suka beli benda-benda yang x berfaedah yang sebenarnya bukan keperluan aku tp lebih kepada kehendak nafsu ~ aku x suka make up pun..tp aku suka beli segala mak nenek yang aku buat pekasam sampai expired..
3. Still ulang alik dari tempat keje ke rumah parent (200km gi-balik) tiap-tiap hari ye...paling-paling busuk 2x seminggu :: kete aku bergerak guna minyak jugak bukan guna air ye::
4. Apa lagi ye???? malas nak pikir la...yang penting tiap bulan gaji ku abis...
5. tambah lagi ye...aku x tau pi mana duit ganjaran kontrak..tetiba je dah abis..uwaaaaa

tapi dalam pada aku rasa xde efek masih ada satu menda yang membuat aku risau..apa ye?hehehehhe

Kontrak aku akan abis tahun 2010..Agak2 dorang renew ke pekerja kontrak macam kami di zaman gawat ni...x de sape leh jawab sekarang....

Walau apa pun..aku tetap bersyukur dengan rezeki Allah bagi selama ini..Alhamdulillah...

Wednesday, April 8, 2009

Perut oh Perut.....

Posted by ezey at 2:17 PM 0 comments
Arini perut aku wat hal lak...nak kata silap makan rasa mcm tak..aku just makan roti sungguh enak dimakan begitu saja ngan nescafe pagi tadi...x kan sebab makan roti boleh sakit perut lak...penat woooo asyik ulak alik gi tohilet...boleh kurus ahkak macam gini...sampaikan minum air pun xleh....ke ko merajuk wahai perutku..biasa aku hidangkan nasi kerabu berlaukkan ayam bakar kat ko pagi-pagi...perut oh perut ..sila behave yourself hocay...

Monday, April 6, 2009

aku ada blog???

Posted by ezey at 11:04 PM 2 comments
dah x de keje sangat ke ni....tetiba haku rajin lak nk create blog..salah satu sbbnya...wireless free..sapa ntah baik hati....tp ntah ada entry ke x pasni or maybe passowrd pun haku lupa....
 

It's My Life Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review