Friday, May 7, 2010

Trip To Ho Chi Minh

Posted by ezey at 7:12 PM
Baru berkesempatan nak sambung balik pengalaman ke HCM City
i tempek gambar je banyak ni..malas nak taip panjang-panjang
sebab uols bukan baca pun kan...kan..kan...

dari airport terus je ke Hotel lebih kurang setengah jam masa.
Kalu ikutkan dekat je
disebabkan keadaan trafik kat sana yang agak sesak
mungkin ada yang akan amik masa sampai satu jam
untuk sampai ke bandar ho chi minh
dari airportl boleh pilih sama ada nak naik cab atau bas sahaja
(adalah diingat supaya naik cab yang menggunakan meter, adalah lebih selamat)
recomended taxi adalah vinasun (warna hijau/putih)
ataupun mailind(warna hijau/kuning)
not recomended Saigon tourist (rate adalah lebih mahal)

rate harga bagi cab
VND 90000 = MYR18.oo
boleh juga dibayar sebanyak USD6


sebaiknya kalau korang tulis alamat hotel bagi kat driver tu
bukan apa..kebanyakan dorang x paham langsung bahasa Inggeris
dan lagi satu masalah pronounsation(mcm salah ejaan je ni,nantiku check balik) dorang lain..
ejaan lain pronounce lain


dalam cab vinasun dari airport nak ke hotel

Bagi korang yang ala-ala bajet boleh la naik bas terus ke bandar
Turun kat stesen ben thant
tambang yang dikenakan adalah VND4000 sahaja.
Antara View dari Airport Ke Hotel
tak de bangunan tinggi-tinggi, negara baru nak membangun


Pengangkutan utama

sempoi je warung kopi jalanan dorang


Sudah sampai...

antara sebab dok kat sini

-murah sesuai dengan percutian miskin kami ni
(USD40 untuk family room - selesa dan besar)
(kalau nak lagi murah..boleh try duduk kat area Pham Ngu Lo)
atau dikenali lagi backpackers area
kalau nak yang hotel ada star korang boleh pilih Sheraton
New world hotel pun ada
- dekat sangat dengan benth tahnt Market ( 10 meter sahaja dari hotel)
nak ulang alik 10 kali pun tak pe..ibu-ibu, kakak-kakak mesti suka
- sebelah malam lak..buka je pintu hotel, ada pasar malam setiap malam
pendek kata semua ade la


p/s : akak x dapat komisen pape okay...hehehhe..kerja amal je ni

Jom Jalan- Jalan Cari Makan
walaupun bukan negara islam
tapi ada banyak pilihan jugak untuk halal food
jadi jangan susah hati okay..

antara resto yang sempat diterjah
Dekat dengan New World Hotel


Persimpangan Jalan Du Dong

Masakan Melayu Champ

Antara menu yang sempat Ngap

Wajib cuba








** next entry will be the shopping part...

2 comments:

QIQA said...

bestnya..keja jalan aja anak orang ni....jadi ke nk bawak geng2 pid g jejalan ni

ezey said...

dia..bila geng2 pid nk g nya...aku xde hal..skang sume bz ngan audit tu..huhuhu

Post a Comment

 

It's My Life Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review